Kauklahti lyhyesti

Kauklahti (ruots. Köklax, puhekielessä usein Kökkeli) on Espoon länsiosassa Kehä 3:n varrella sijaitseva kaupunginosa.

Kauklahti on kylämäinen,  lapsiystävällinen  ja turvallinen  alue, jossa on eri aikakausien historiaa ja upea luonto kotiovella, liikenneyhteyksien ollessa hyvät.

Nykyisin (31.12.2023 Suur-Kauklahdessa (Kanta-Kauklahti, Espoonkartano, Vanttila, Kurttila) asuu jo 12 979 asukasta kasvun ollessa vauhdikasta. 

Alueelle rakennetaan paljon pientaloja ja lasten osuus asukasmäärästä onkin suhteellisesti lähes suurin/ suurin Espoon seitsemästä suur-alueesta.

Kauklahti valitiin ensimmäisenä espoolaisena kaupunginosana Vuoden Kaupunginosaksi elokuussa 2018 Suomen Kotiseutuliiton valtakunnallisena kunniamainintana. Kauklahti-seuran edustajat noutivat palkinnon Kotiseutupäivillä.

-Sijainti: Kauklahti on meren rannalla, kahden joen suistossa (Espoonjoki ja Mankinjoki), rantaradan varrella, ja Kehä 3:n sekä Turun mootooritien lähellä, Kuninkaantie (rantatie) halkoo aluetta.
-Ympäristö: Luonto on lähellä ja se on monimuotoista sekä vaihtelevaa. Meren rannalla sijaitsee myös luonnonsuojelualue.
-Historia: Kuninkaankartano (Espoonkartano) ja FINNSin (nyk. Omnia) vanha kansanopisto ja monia muita upeita vanhoja rakennuksia sijaitsee alueella, Espoon vanhin asutushavainto keskiaikakylä Mankby on alueella, samoin Suomen vanhin kiviholvisilta sijaitsee Kauklahdessa.
Kauklahti oli Porkkalan vuokra-alueaikana alkupiste 'Suomen pisimmälle tunnelille', Kauklahden tiilitehtaista tuli monena vuonna eniten tiiliä koko Suomessa ja moni Helsingin rakennus on tehty niistä. Kauklahden lasitehtaan lasia on käytetty monen Helsingin vanhan rakennuksen valaisimiin, mm. yliopisto.
-Yhteisöt: Espoon vanhin suomenkielinen urheiluseura ja suomenkielinen marttayhdistys toimii alueella, lisäksi alueella pn paljon muuta perinteikästä yhdistystoimintaa, mm. nuorisoseura, ja VPK, Suomen vanhin perheleipomo, joka on perustettu v.1899 sijaitsee Kauklahdessa, jne.
-Liikenneyhteydet: Kauklahden sijainti rantaradan varressa Kehä 3:ta sivuten Espoonlahden pohjukassa lähellä Turun moottoritietä ja Länsiväylää tekee siitä erinmaisesti saavutettavan kaupunginosan.
Kaupunkirata rakennetaan jatkumaan Kauklahteen valmistuen v. 2028.
-Palvelut: Kauklahdessa on myös hyvät julkiset ja yksityiset palvelut kouluineen ja kauppoineen.
-Nimi: Kauklahden nimi on muuntunut alkuperäisestä nimestä Kaukalaksi, joka tarkoitti merenlahden  perukasta koilliseen työntynyttä pitkää ja kapeaa lahtea. [Alkujaan sana laksi on suomen kielessä tarkoittanut lahtea.

TERVETULOA KAUKLAHTEEN, mukavien ihmisten espoolaiskylään!   


Alueen aktiivinen paikallistoimija, kaupunginosayhdistys
Kauklahti-seura ry - Köklaxgillet rf

Kauklahti-seura ry - Kökalxgillet rf on v.1972 perustettu kaupunginosayhdistys ja se on nykyisin valtakunnallisen Suomen Kotiseutuliitonjäsen,   espoolaisen Espoon Kaupunginosayhdistysten Liiton jäsen sekä Pro Espoonjoki ry:n jäsen.
Seura edistää toimialueensa asukkaiden kotiseutuhenkeä ja viihtyvyyttä, toimii asukkaiden ja eri yhteisöjen yhdyssiteenä, vaikuttaa alueen palveluihin ja elinympäristön laatuun sekä edistää yhteistyötä toimialueen päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa alueen kehittämisessä.

Kauklahti-seura ry palkittiin Espoon Vuoden Yhteisönä Espoo-päivänä 2018, jolloin Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä jakoi palikinnon kauklahti-seuran edustajille.

Kauklahti-seurassa on toimintaa
keskustelu- ja luentotilaisuuksista kylätapahtumiin. Viimeisen vuoden aikana on kauklahtelaisia osallistunut mm. Kökkeli-Rock-tanssi-iltaan, historia-iltaan, Black Far Bayhin eli kauklahtelaisittain musta perjantai kääntyi valon juhlaksi, Kauklahti-päivään, jolloin juhlittiin kaupunginjohtajan kakkukahvein ja 'kuningasparin' vierailulla sekä laajalla muulla ohjelmalla Vuoden Kaupunginosa-palkintoa ja Kauklahti-seuran Vuoden Yhteisö-palkintoa, yli 20 toimijan järjestämään Elävä Joulukalenteri Kauklahdessa-tapahtumasarjaan, yms.

Toiminta on nykyisn aktiivista, monipuolista ja laajaa - ks. esim. v.202x toimintakertomus.


Päivitetty 190624