UUTISET


Takaisin yleiskatsaukseen

19.06.2024

Kirje kaupunginjohtajalle vanhan Kungsgårdsskolanin saamiseksi asukas- ja kuntalaiskäyttöön

Kauklahti-seura ry on lähestynyt kaupunginjohtajaa, jotta vanha ja kulttuurihistoriallisesti arvokas vanha Kungsgårdin koulurakennus saataisiin asukkaiden ja kuntalaisten käyttöön.
Kauklahdesta puuttuu tiloja, eikä esim. uuden Lasihytin asemakaavassa ole osoitettu tällaiseen toimintaan tiloja.
Kirje:
Arvoisa kaupunginjohtaja Mäkelä
(avoin kirje)

Aktiivisen kaupunginosayhdistyksen Kauklahti-seura ry:n (Köklaxgillet rf) tavoitteena on saada tiloja asukas- ja kuntalaistoiminnan käyttöön Kauklahdessa. Tarkoitukseen sopisi erinomaisesti vanha Kungsgårdsskolan osoitteessa Hans Westerlundintie 7.
Upea, kulttuurihistoriallisesti arvokas koulurakennus on nyt ollut tyhjillään ja alttiina ilkivallalle jo kaksi vuotta, vaikka se sitä ennen palveli aktiivisessa koulukäytössä yli 110 vuotta!

Kokoontumis- ja harrastetilan tarve Suur-Kauklahdessa kasvaa

Espoon seitsemästä suuralueesta Suur-Kauklahden asukasluku on viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut lähes nopeimmin, noin 5 %:n vuosivauhtia asukasluvun ollessa nyt jo 13 000. Hyväksytyt kaavahankkeet ovat tuomassa alueelle paljon uusia asukkaita. Pelkästään Kauklahden asemaympäristön aluetta koskettava Lasihytin kaava tuo asukkaita lisää 4000-5000. Myös alle 16-vuotiaiden lasten lukumäärä on suhteellisesti erittäin suuri juuri Suur-Kauklahdessa.

Kauklahden aktiivinen ’kyläyhteisö’ toimijoineen on jo nyt vailla monipuoliseen käyttöön soveltuvaa yhteistilaa. Asukkaat ovat jo vuosia toivoneet pääsevänsä harrastamaan kohtuullisen matkan päähän kotoaan.
Esimerkiksi alueen nuorisotila on jo nyt riittämätön ja myös alueen ruotsinkielinen nuoriso kaipaisi toimintatiloja. Omnialla ei ole juurikaan alueella yksittäisten kurssien lisäksi mitään toimintaa. Alueella toimii useita pitkän historian omaavia vireitä yhdistyksiä kuten esimerkiksi marttayhdistyksiä, partiolippukunta, urheiluseuroja ja kulttuuriyhdistyksiä. Myös monet pienyrittäjät ja ammatinharjoittajat ovat toivoneet löytävänsä toiminnalleen ja vaikkapa pop-up-tapahtumiin sopivia tiloja.
Nykyisellään alueen kokoontumis- ja harrastetiloja on erittäin rajallisesti. Kauklahden keskustassa sijaitsevasta Palttinan Kylätalosta yli puolet pinta-alasta on päiväkodin käytössä eivätkä tilat siten ole lainkaan muiden toimijoiden käytettävissä. Kylätalon asukaspuiston puolella oleva kokoustila on varastokäytössä ja muutoinkin vuokrattavissa ilta-aikaan ja viikonloppuisin vain enintään 20 hengelle tapahtumiin. Tilan kalusteet kuten tuolit ja pöydät ovat kooltaan lapsille suunniteltuja ja siten rajoittavat käyttömahdollisuuksia.

Kauklahti-seura ry:n kysely alueen eri toimijoille touko-kesäkuussa 2024

Kauklahti-seura ry toteutti avoimen kyselyn alueella toimiville yhdistyksille, yhteisöille ja asiasta kiinnostuneille ammatinharjoittajille ja pienyrittäjille.

Kyselyn vastauksina saatiin merkittävä lista ehdotuksia, joiden paikaksi kyseinen käytöstä poistettu vanha Kungsgårdsskolan sopii. Näitä ovat esimerkiksi erilaisten käsityön ja puutyön sekä taiteen tekemisen tilat, erilaisten liikuntamuotojen sekä jumpan ja valmennuksen tilat, restaurointi- ja kunnostustilat, yhdistysten toimisto- ja kokoustilat, varastotilat, näyttelytila, museo, nuorisolle tiloja, kirjasto, pop-up-tapahtumatilat, kuorotila, kuntosali, telttojen kuivaustila (partio), hoitotyötilat, yhteisöllisten tapahtumien tilat, työväenopiston kurssitilat.

Toinen merkittävä kyselyssä esille tullut asia oli se, että hyväksyttyjen kaavojen alle jäävien kiinteistöjen vuokraamia tiloja ollaan jo nyt tyhjentämässä, jolloin moni yhdistys ja ammatinharjoittaja jää jo nyt ilman tarvittavaa tilaa. Tämä koskee erityisesti Lasihytin kaava-aluetta.

Yhteisöllinen Espoo

Espoon tavoitteena on olla taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävän kehityksen kaupunki. Osallisuusmalli korostaa asukkaiden osallisuuden ja demokratian olevan välttämätöntä matkalla kohti sosiaalisesti kestävää kaupunkia.
Lähitekemisen kautta alueen asukkaat voivat harrastaa yhdessä ja samalla vaikuttaa sekä ympäristön että rakennusten pysymiseen kunnossa. Kulttuurihistoriallisesti arvokas koulurakennus on olennainen osa Kauklahden upeaa historiaa. Monille alueen asukkaille se edustaa myös pysyvyyttä sukupolvien ketjussa.
Kuten osallisuusmallissa kerrotaan, lisää kansalais- ja yhdistystoiminta asukkaiden osallistumismahdollisuuksia ja edistää terveyttä, hyvinvointia sekä elinvoimaa. Kaupungille kustannustehokasta toimintaa voivat olla toteuttamassa yhdistykset ja muut toimijat.

Kauklahti-seura ry ehdottaakin vanhan Kungsgårdsskolanin ottamista asukas- ja kuntalaistoiminnan käyttöön jo toiminnassa olevan palvelusopimusmallin avulla. Tässä mallissa kaupunki kilpailuttaa varaus- ja esittelypalvelutahon, joka vastaa tilojen vuokrauksesta kaupungin edelleen omistaessa ja huoltaessa kiinteistöä. Malli on jo käytössä muun muassa Albergan kartanon ja Karhusaaren huvilan osalta.


Espoossa 18.6.2024

Hallitus
Kauklahti-seura ry – Köklaxgillet rf


Lisätiedot: info@kauklahti.fi
Jakelu: Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Valtuustoryhmät, Kaupunginhallitus, tiedotusvälineetTakaisin yleiskatsaukseen


MobilePay-jäsenmaksu2020.kuva
MobilePay-jäsenmaksu2020.kuva
Ihohoitola Ilona
Ihohoitola Ilona
Kauklahden Kukka
Kauklahden Kukka
Kehystämö-Taiteilija Alpo Vanninen
Kehystämö-Taiteilija Alpo Vanninen
Parturi-kampaamo Mia Fagerström
Parturi-kampaamo Mia Fagerström
Kauklahden eläkkeensaajat
Kauklahden eläkkeensaajat
AAnandamaya Yoga and Wellness Studio
AAnandamaya Yoga and Wellness Studio
Valgieloitsu
Valgieloitsu
Alepa Kauklahti
Alepa Kauklahti
Sisustusliike Uniikkitehdas
Sisustusliike Uniikkitehdas
EDEN SALONKI
EDEN SALONKI
Balance koirien hyvinvointi palvelut
Balance koirien hyvinvointi palvelut
Espoo Mending, korjausompeluliike
Espoo Mending, korjausompeluliike
Ravntola Cru
Ravntola Cru
KuninkaantienTaiteilijat
KuninkaantienTaiteilijat

 päivitetty 190624