Kauklahti-seura ry - Köklaxgillet rf                              Aktiivinen kaupunginosatoimija lähellä Sinua!

info@kauklahti.fi     

UUTISET


Takaisin yleiskatsaukseen

29.03.2019

BLOGI 04: Snadina skidinä Kökkelissä. Ekat skrinnarit oli nurmekset

Snadina skidinä Kökkelissä

Ekat skrinnarit oli nurmekset

Kauklahdessa ei varhaislapsuudessani ollut jäädytettyjä luistelukenttiä. Luistelemaan (skrinnaamaan) opeteltiin siten luonnonjäillä. Vielä 1950-luvulla oli varsin yleistä, että luistelemaan opeteltiin nurmeksilla. Ne olivat sellaiset metalliset terät, jotka kiinnitettiin monoihin remmillä kiinni. Joillakin oli jopa sellaisia itsetekoisia luistimia, joissa sahanterä oli kiinnitetty puupalikoihin. On tietysti itsestään selvää, etteivät moiset vehkeet oikein toimineet

Minulle faija oli jostain hankkinut nurmekset, mutta Kimmo sai käyttöönsä isosiskomme Leenan hokkarit. Luojan kiitokset saimme kuitenkin uudet luistimet aika pian, Muistan, että 1950-luvun puolivälissä ja jälkipuoliskolla Espoonlahti oli usein sillä tavalla jäässä, että siellä oli hyvä luistella. Jäätilanteesta riippuen luistimet vaihdettiin jalkaan joko Stenbackassa tai sitten Pölanissa. Meillä pikkupojilla ei alkuvaiheessa ollut minkäänlaisia mailoja. Isot pojat pelasivat jääpallomailoilla ”pilleriä”. Jääkiekkoa ei vielä silloin oikein tunnettu. Erityisen taitava oli Kuusiston Veli. Kuusistot tulivat jostain pohjoisesta ja siellä Veli ja Seppo olivat hankkineet pelitaitonsa.

Syksyllä 1957 menin oppariin (Leppävaaran yhteiskoulu). Kauklahdessa ei vielä tuolloin ollut oppikoulua. Leppävaaran urheilukentällä (nykyisen Gallerian kohdalla) oli kiekkokaukalo ja heti ekalla luokalla alettiin pelata lätkää. Ensimmäinen mailani oli Velika-merkkinen puumaila. Kilossa sijainnut puualan tehdas (Veljekset Lillqvist) teki tuohon aikaan myös Velika-merkkisiä jääpallomailoja. Tehtaan päätuote oli kuitenkin kaapelikelat, joita saattoi nähdä vielä 1970-luvun lopulla radan varressa sijainneen tehtaan pihalla. Toinen mailani oli Ala-merkkinen ja se kestikin pari vuotta. Vanhat mailat olivat suoria lavoistaan ja täyspuuta. Vasta 1960-luvun alussa tulivat lasikuituvahvisteiset mailat ja lavat alkoivat käyristyä.

Talvella, jos oli jo vähän hämärää, niin emme tietenkään lähteneet meren jäälle luistelemaan. Toisaalta meiltä oli aika pitkä matka myöskin Palolammelle, jossa oli ajoittain ihan hyvä luistelurata. Espoonjoen rannassa Kauklahden väylän länsipuolella oli isoja kuoppia, joissa ollut vesi jäätyi talvella. Kuopat olivat alun perin syntyneet vuosisadan alkupuolella, kun Åminnen uusi tiilitehdas aloitti toimintansa. Kyse oli siis tehtaasta, josta myöhemmin tehtiin Kauklahden Lasitehdas. Kuopista kaivettiin savea tiilien valmistusta varten. Siellä me poikien kanssa luisteltiin monena talvena. Valitettavasti kuoppia alettiin myöhemmin täyttää täytemaalla ja lopulta se oli ihan kaatopaikka. Lieneekö se ollut osasyynä, että joen piennar romahti jokeen kesällä 2017.

Siihen aikaan, joillakin pojilla oli sellaiset vanhanmalliset hokkarit, joissa oli terävä kärki. Siinä luistelleessa törmäsin johonkin kaveriin, En muista oliko Ruotun Risto vai Raikka tai sitten ehkä Suutarisen Kilu. Polveen vähän kopahti, mutta en jäänyt pahemmin jäälle kieriskelemään.

Kun tultiin Kimmon kanssa kotiin ja riisuttiin päällysvaatteet, niin huomasin, että housupuntissa oli polven kohdalla reikä. Vähän oli puntti märkäkin. Faija ja siskoni olivat juuri iltateellä. Äiti oli alkanut käydä iltaisin siivoamassa Enso-Gutzeitin pääkonttorissa iltaisin eikä ollut kotona. Kun sitten riisuin vähän lisää, niin kädet tulivat verisiksi. Polvessa oli iso haava, joka levisi aika rumasti, niin että säikeet näkyivät. Hätäpäissään faija parkaisi siskolleni ”pulla pois suusta, nyt on tosi kysymyksessä”. Olimme juuri saaneet puhelimen ja systeri soitti Muuralan sairaalaan, josta neuvottiin lähtemään kuitenkin kirralle (Kirurginen sairaala). Niinpä lähdettiin sitten kirralle Sirenin Kurren pirssillä. Haava ommeltiin ja tultiin junalla kotiin. Kun tikit oli otettu Muuralassa pois, niin enkös pahus mennyt taas jäälle ja kaaduin siten, että haava vähän aukesi. Uusia tikkejä ei tullut, mutta arvesta tuli komeampi ja leveämpi.

Kun Kauklahden kansakoulu (Hansakallio) valmistui vuonna 1957, niin jo seuraavana talvena koulun kenttä jäädytettiin. Siellä me käytiin talvisin pelaamassa lätkää ja luistelemassa. Kentällä oli valotkin, joten siellä saatettiin pelata aika myöhään iltaan asti. Ihan 1960-luvun alussa ruotsalaisen koulun kentälle saatiin vihdoin kiekkokaukalo. Kauklahdessa ei oltu aikaisemmin pelattu minkäänlaisia sarjapelejä, koska jääkiekko ei kuulunut Kauklahden Pyrinnön lajivalikoimaan. Espoon Ankkurit aloitti jääkiekon Kauklahdessa. Kotipelit pelattiin ruotsalaisen koulun kentän kaukalossa. Saimme oikein pelipuvutkin. Omasta takaa oli vain hanskat ja säärisyndit. Seuran mukana tuli kypärät ja alasuojat pelipuvun lisäksi. Muistoksi peliurasta jäi nilkkamurtuma, neljä tikkiä silmäluomeen ja kolme leukaan. Hampaat säilyivät, vaikka hammassuojia ei ollutkaan.

Vuonna1959 sain uudet Gillbergin lätkäluistimet. Ne olivat aikanaan tosi hienot. Jalkani oli tuolloin kokoluokkaa 38 ja uudet luistimet numeroa 42. Tuohon aikaan ostettiin aina vehkeet, niin että niissä oli kasvunvaraa. Minun kohdallani kävi niin, että luistimet jäivät ikuisesti liian isoiksi. Homma toimi kuitenkin jotenkin, kun pantiin useampi villasukka ja nauhat niin kireälle, ettei veri meinannut kiertää. Silti ne aina vähän ”klappas”, kun nilkoissa ei ollut tukea. Niillä luistelin vielä muutama vuosi sitten, joten olivat kyllä aika hyvänlaatuiset luistimet.

 Ssk-kuvakooste.jpg


Takaisin yleiskatsaukseen


 

 

TAPAHTUMAKALENTERI

Feed
01.10.2020
-
31.10.2020
Joukkoliikenneilta HSLn etätyöpajana
ASUKASFOORUMITILAISUUS LOKAKUUSSA (arki-ilta, ajankohta vielä tarkentumatta) Keskustelutilaisuus HSLn linjasuunnitelmista etätyöpajana! Seuraa sivujamme tässä ja FBssä ja näet linkin tilaisuuden ajankohdan ...   Lisää
05.11.2020
-
05.11.2020
Toiveiden Tynnyri 1 - etäkeskustelutilaisuus Kauklahden palveluista
ASUKASFOORUMITILAISUUS Toiveiden Tynnyri - etäkeskustelu Kauklahden palveluista 5.11 klo 18. Seuraa tiedotteita täätlä tai FB-sivuiltamme ja saa t linkin keskusteluun lähempänä ajankohtaa.   Lisää
13.01.2021
-
13.01.2021
Toiveiden Tynnyri 2 - etäkeskustelutilaisuus Kauklahden palveluista
ASUKASFOORUMITILAISUUS Toiveiden Tynnyri - etäkeskustelu Kauklahden palveluista 13.1.2021 klo 18. Seuraa tiedotteita täätlä tai FB-sivuiltamme ja saa t linkin keskusteluun lähempänä ajankohtaa.   Lisää


KAUKLAHTI-seura ry

Kauklahti-seura ry (ruots, Köklaxgillet rf) on vuonna 1972 perustettu kaupunginosayhdistys (kotiseutuyhdistys), jonka tarkoituksena on  

1)    edistää toimialueen asukkaiden kotiseutuhenkeä ja viihtyvyyttä

2)    toimia toimialueensa asukkaiden ja eri yhteisöjen yhdyssiteenä

3)    vaikuttaa alueen palveluihin ja elinympäristön laatuun

4)    edistää yhteistyötä toimialueen päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa alueen kehittämisessä.Kauklahti-seuran toiminta-alue on Suur-Kauklahti lähiympäristöineen.