Kauklahti-seura ry - Köklaxgillet rf                              Aktiivista kaupunginosatoimintaa lähellä Sinua!

info@kauklahti.fi     

UUTISET


Takaisin yleiskatsaukseen

01.03.2018

Vuosikokouksen kannanotto EYLin (lukio) puolesta

Kauklahti-seura ry Kannanotto 1.3.2018
Kauklahti-seura ry:n vuosikokous antoi seuraavan kannanoton:
Me Kauklahden alueen asukkaat ja Kauklahti-seura ry haluamme pikaisen ratkaisun, joka turvaa alueen peruskoulun ja lukion tilat myös tulevaisuudessa. Lukion siirto pois alueelta ei ole hyväksyttävä ratkaisu alueen kasvavan lapsimäärän tarpeisiin. Kauklahti ansaitsee asianmukaiset koulutilat myös jatkossa.
Espoon yhteislyseon tilojen laajennus olisi mielestämme ensisijainen ratkaisu. Tietojemme mukaan tämä vaatisi 12 miljoonan euron panostuksen ja sillä turvattaisiin riittävät tilat lukiolle ja peruskoululle. Kauklahti-seuran mielestä tähän on Espoolla varaa ja tämä on myös oikeudenmukainen ratkaisu alueen lapsia ja veronmaksajia ajatellen. Myös Espoon kouluverkko tarvitsee alueellista kattavuutta ja monipuolisuutta, jota EYL tarjoaa.
Me Kauklahdessa olemme ylpeitä alueemme hyvästä yhteishengestä ja kylämäisyydestä. Koulutiloilla on muukin merkitys kuin pelkät seinät. Hyvin suunniteltuina ne toimivat monipuolisina kohtaamispaikkoina. Toivommekin, että lisätilojen suunnittelussa huomioidaan monipuolisen käytön tarpeet ja esimerkiksi kirjaston ja nuorison tarpeet.
Lisätietoja: Kauklahti-seuran pj Susanna Rahkonen

Taustaa:
Lukio on toiminut Kauklahdessa jo 55 vuotta. Lukio perustettiin vuonna 1962. Arkkitehtien Heikki ja Kaija Sirén suunnittelema päärakennus valmistui vuonna 1968. Mittava peruskorjaus valmistui vuoden 2007 alussa. Lukio sijaitsee yläkoulun kanssa samassa rakennuksessa. Koulun nimeksi vaihdettiin Espoon yhteislyseon lukio vuonna 2004. Lukio on kasvatit ovat menestyneet elämässään hyvin ja yhteishenki on vahva. Monet pitävät yhteyttä aikuisinakin.
Suur-Kauklahden alueen väkimäärä on kasvanut viime aikoina reilusti ja vuoden 2006 asuntomessujen jälkeen alueelle on muuttanut erityisesti lapsiperheitä. Sama kehitys jatkuu tulevinakin vuosina. Kauklahden alueen lapsimäärän kasvu on ollut jo vuosia voimakkainta Espoossa. Väestöennusteiden mukaan 16-18 -vuotiaiden määrän kasvuprosentti tulee olemaan vuoteen 2027 mennessä 62 prosenttia, mikä on selkeästi suurinta Espoossa. Espoon pohjoisosien yleiskaavasuunnitelma tuo toteutuessaan lähialueelle merkittävää kasvua ja esimerkiksi pidemmällä tulevaisuudessa Mynttilään on suunniteltu Espoo- Salo-oikoradan asemaa ja sen ympärille asutusta. Lukio on olennainen palvelu Kauklahden kaltaisessa merkittävässä kaupunkikeskuksessa.
***

Alla tammikuussa 2018 annettu kannanotto

27.1.2018
Kauklahti-seuran kannanotto EYLin Lukion säilyttämisen puolesta
"Kauklahti-seura ry Kannanotto 27.1.2018
Kauklahden alueen asukkaat ovat nousseet vastustamaan virkamiesten suunnitelmia lukion lakkauttamiseen tai siirtoon pois Kauklahdesta ja Kauklahti-seura tukee asiassa esitettyjä vetoomuksia. Seuraavassa Kauklahti-seuran kannanotto aiheesta.
Lukion on säilyttävä Kauklahdessa
Kauklahdessa sijaitsevaa Espoon yhteislyseon lukiota ei tule lakkauttaa tai siirtää pois alueelta. Lukio on toiminut Kauklahdessa jo 55 vuotta. Olisi suuri virhe katkaista espoolaisnuorten suosituin koulutusvalinta juuri nyt Kauklahden alueelta, joka elää voimakkaan myönteistä kehityskautta Espoon omaleimaisimpana kylämäisenä paikalliskeskuksena.
Suur-Kauklahden alueen väkimäärä on kasvanut viime aikoina reilusti ja vuoden 2006 asuntomessujen jälkeen alueelle on muuttanut erityisesti lapsiperheitä. Sama kehitys jatkuu tulevinakin vuosina. Kauklahden alueen lapsimäärän kasvu on ollut jo vuosia voimakkainta Espoossa. Väestöennusteiden mukaan 16-18 -vuotiaiden määrän kasvuprosentti tulee olemaan vuoteen 2027 mennessä 62 prosenttia, mikä on selkeästi suurinta Espoossa. Espoon pohjoisosien yleiskaavasuunnitelma tuo toteutuessaan lähialueelle merkittävää kasvua ja esimerkiksi pidemmällä tulevaisuudessa Mynttilään on suunniteltu Espoo- Salo-oikoradan asemaa ja sen ympärille asutusta.
Koska koulujen tilankäyttö perustuu palvelutarpeeseen ja Kauklahden alueella oppilasmäärän kasvu on suurta, ei kasvavaa tilan tarvetta tule ratkaista ottamalla toisilta oppilailta tiloja pois. Kasvavaan tilantarpeeseen on löydettävä muita ratkaisuja. Kauklahti on liikenteellisesti erinomaisessa paikassa junaradan, kehä III:n ja Kauklahdenväylän tuntumassa. Lukio-opetukseen pääsee alueelle siis helposti muualtakin.
Esitämme, että alueen koulutilaratkaisuja kehitetään kokonaisuutena ja etsien myös monikäyttöisiä ratkaisuja, eräänlaisia kampusalueita. Koulutilojen laajentamisessa tulee ensin kartoittaa mahdollisuudet laajentaa opetusta kaupungin omistamiin kiinteistöihin Suur-Kauklahden alueella. Lisäksi kannattaa tutkia mahdollisuudet etsiä täydentäviä lisätiloja muista kiinteistöistä, esimerkiksi teollisuusalueen puolelta.
Tulevaisuuden uusien tilojen rakentamisessa kannattaa suosia monikäyttöisiä tiloja, joita voidaan hyödyntää opetuksen lisäksi myös muuhun käyttöön. Monikäyttöisissä tiloissa voisi huomioida esimerkiksi liikunnan, kulttuurin ja mahdollisesti myös pienyritysten, kuten käsityöläisten tarpeet. Mahdollisina alueina voisivat tulla kyseeseen Kauklahden aseman eteläpuoli ja teollisuusalue.
Lukio-opetus kehittyy tulevina vuosina ja joustavat tavat toimia yhteistyössä toisten lukioiden ja oppilaitosten kanssa mahdollistavat Espoon Yhteislyseon lukion toiminnan laajentamisen Kauklahdessa.
Tiedoksi: Kauklahdessa sijaitseva lukio perustettiin vuonna 1962. Arkkitehtien Heikki ja Kaija Sirén suunnittelema päärakennus valmistui vuonna 1968. Mittava peruskorjaus valmistui vuoden 2007 alussa. Lukio sijaitsee yläkoulun kanssa samassa rakennuksessa. Koulun nimeksi vaihdettiin Espoon yhteislyseon lukio vuonna 2004.
Kauklahti-seura ry
Puheenjohtaja Susanna RahkonenTakaisin yleiskatsaukseen


 

TAPAHTUMAKALENTERI

Feed
03.03.2020
-
03.03.2020
Sääntömääräinen vuosikokous
Tervetuloa kaikki jäsenet Kauklahti-seuran sääntömääräiseen vuosikokoukseen tiistaina 3.3.2020 klo 18.00 alkaen Elä ja asu-seniorikeskukselle! Kauklahti-seura ry – Köklaxgillet rf Sääntömääräinen...   Lisää
09.03.2020
Hyvää vointia ja mieltä-tapahtuma sekä vaakunanäyttelyn avaus
Lisätietoja tulossa lähipäivinä,   Lisää
01.04.2020
Aprillipäivän tiedote Kauklahti-seuralta
Perinteinen aprillipäivänä julkaistava uusi asia Kauklahdessa - seuraa tiedotustamme!   Lisää
06.05.2020
Asukasfoorumitilaisuus
Tarkemmat tiedot täydentyvät myöhemmin.   Lisää
20.05.2020
Historia-kävely Kauklahdessa
KAMUn järjestämä historia-kävely Kauklahdessa. Lisötiedot tarkentuvat myöhemmin.   Lisää
28.05.2020
Päivätapahtuma seniorikeskuksella
Kauklahti-seura mukana päivätapahtumassa Kauklahden Elä- ja asu-seniorikeskuksella. Ohjelmassa mukavaa ja pörröistäkin niin senioreille kuin lapsillekin.   Lisää
03.06.2020
Historia-kävely Kauklahdessa
KAMUn järjestämä historia-kävely Kauklahdessa. Lisötiedot tarkentuvat myöhemmin.   Lisää
19.09.2020
Kauklahti-päivä 2020
Tarkemmat tiedot täydentyvät myöhemmin.   Lisää


 

KAUKLAHTI-seura ry

Kauklahti-seura ry (ruots, Köklaxgillet rf) on vuonna 1972 perustettu kaupunginosayhdistys (kotiseutuyhdistys), jonka tarkoituksena on  

1)    edistää toimialueen asukkaiden kotiseutuhenkeä ja viihtyvyyttä

2)    toimia toimialueensa asukkaiden ja eri yhteisöjen yhdyssiteenä

3)    vaikuttaa alueen palveluihin ja elinympäristön laatuun

4)    edistää yhteistyötä toimialueen päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa alueen kehittämisessä.Kauklahti-seuran toiminta-alue on Suur-Kauklahti lähiympäristöineen.