Kauklahti-seura ry - Köklaxgillet rf                              Aktiivista kaupunginosatoimintaa lähellä Sinua!

info@kauklahti.fi     

Kauklahti lyhyesti

 

Kauklahti (ruots. Köklax, puhekielessä usein Kökkeli) on Espoon länsiosassa Kehä 3:n varrella sijaitseva kaupunginosa.

Kauklahti on kylämäinen,  lapsiystävällinen  ja turvallinen  alue, jossa on eri aikakausien historiaa ja upea luonto kotiovella, liikenneyhteyksien ollessa hyvät.

Sijainti: Kauklahti on meren rannalla, kahden joen suistossa (Espoonjoki ja Mankinjoki), rantaradan varrella, ja Kehä 3:n sekä Turun mootooritien lähellä, Kuninkaantie (rantatie) halkoo aluetta.
Ympäristö: Luonto on monimuotoista ja vaihtelevaa, ja meren rannalla sijaitsee myös luonnonsuojelualue.
Historia: Kuninkaankartano (Espoonkartano) ja FINNSin (nyk. Omnia) vanha opisto ja monia muita upeita vanhoja rakennuksia sijaitsee alueella, Espoon vanhin asutushavainto keskiaikakylä Mankby on alueella, samoin Suomen vanhin kiviholvisilta sijaitsee Kauklahdessa.
Kauklahti oli Porkkalan vuokra-alueaikana alkupiste 'Suomen pisimmälle tunnelille', Kauklahden tiilitehtaista tuli monena vuonna eniten tiiliä koko Suomessa ja moni Helsingin rakennus on tehty niistä. Kauklahden lasitehtaan lasia on käytetty monen Helsingin vanhan rakennuksen valaisimiin, mm. yliopisto.
Yhteisöt: Espoon vanhin suomenkielinen urheiluseura ja suomenkielinen marttayhdistys toimii alueella, lisäksi alueella pn paljon muuta perinteikästä yhdistystoimintaa, mm. nuorisoseura, ja VPK, Suomen vanhin perheleipomo, joka on perustettu v.1899 sijaitsee Kauklahdessa, jne.
Liikenneyhteydet: Kauklahdessa on myös hyvät julkiset ja yksityiset palvelut kouluineen ja kauppoineen !

Kauklahti-seura on v.1972 perustettu kaupunginosayhdistys (Suomen Kotiseutuliiton jäsen), toiminta on aktivoitunut monipuolistuen ja laajentuen. Toimintaa on keskustelu- ja luentotilaisuuksista kylätapahtumiin. Viimeisen vuoden aikana on kauklahtelaisia osallistunut seuran melkein keskiaikaiseen kylätapahtumaan, karvamatojen kaunauskilpailuhuin, kesähiihtokilpailuihin, Kauklahti-päivään, yli 20 toimijan järjestämään Elävä Joulukalenteri Kauklahdessa-tapahtumasarjaan, yms.

Seura edistää toimialueensa asukkaiden kotiseutuhenkeä ja viihtyvyyttä, toimii asukkaiden ja eri yhteisöjen yhdyssiteenä, vaikuttaa alueen palveluihin ja elinympäristön laatuun sekä edistää yhteistyötä toimialueen päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa alueen kehittämisessä.

TERVETULOA KAUKLAHTEEN, mukavien ihmisteen espoolaiskylään!

 Kauklahdessa oli vuodenvaihteessa 2018 jo 10 149 asukasta, ja Kauklahti onkin voimakkaasti kasvava kaupunginosa, kun viime vuosina alueen väkimäärä on lisääntynyt 5-8% kasvuvauhtia.

Suurin osa muuttajista on nuoria lapsiperheitä ja suomenkielisiä, ja Kauklahden ruotsinkielisten asukkainen osuus onkin ensimmäistä kertaa pudonnut alle 10% osuuden ollessa 'enää' 9,4%.

Kauklahden nimi on muuntunut alkuperäisestä nimestä Kaukalaksi, joka tarkoitti  meren lahden perukasta koilliseen työntynyttä pitkää ja kapeaa lahtea. [Alkujaan sana laksi on suomen kielessä tarkoittanut lahtea.